Skip to content
artofnature_home_mastiha_image_couple
1
2
3
4

Γιατί Μαστίχα

Η διαδικασία της πέψης ξεκινάει από το στόμα και καταλήγει στο λεπτό έντερο. Η στοματική κοιλότητα θεωρείται ο φύλακας του εντέρου, κάνοντας τη στοματική υγιεινή απαραίτητη για ένα υγιές Γαστρεντερικό Σύστημα. Οι γαστρεντερικές διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες. σοβαρές παθήσεις και πρέπει η διάγνωσή τους να είναι έγκαιρη. Τα συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται ώστε να επιτυγχάνεται αποκατάσταση της υγείας. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η μαστίχα προλαμβάνει και θεραπεύει φυσικά τις γαστρεντερικές διαταραχές χωρίς παρενέργειες.

atrofnature_mastiha_about_icon_1

Στόμα

Η μαστίχα Χίου συμβάλει στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής. Η μαστίχα φροντίζει τα δόντια και τα ούλα. Καταπολεμά τα παθογόνα βακτήρια που εμπλέκονται στο σχηματισμό της οδοντικής πλάκας, στην εμφάνιση τερηδόνας και της ουλίτιδας, παρέχοντας μία δροσερή και καθαρή στοματική κοιλότητα.

atrofnature_mastiha_about_icon_2

Οισοφάγος

Η μαστίχα με την αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική της δράση παρέχει ανακούφιση από το αίσθημα καούρας. Η μαστίχα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο χαμηλό pH του στομάχου και για το λόγο αυτό παρέχει άμεση ανακούφιση, μειώνοντας τα συμπτώματα που οφείλονται στη γαστροϊσοφαγική παλινδρόμηση.

atrofnature_mastiha_about_icon_3

Στομάχι

Η μαστίχα έχει αποδειχτεί επιστημονικά να ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές, δυσπεψία και πόνο. Η μαστίχα είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό συστατικό που έχει την ιδιότητα να εκριζώνει το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού και να προσφέρει ανακούφιση. Η μαστίχα θεωρείται παραδοσιακό φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία ήπιων δυσπεπτικών διαταραχών.

atrofnature_mastiha_about_icon_4

Έντερα

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η μαστίχα χάρη στην ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση της, έχει τη δυνατότητα να περιορίζει τα συμπτώματα εντερικών παθήσεων όπως της νόσου του Κρον, του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου και της Φλεγμονώδους Πάθησης του Εντέρου.

Επιστημονική έρευνα

Μαστίχα Χίου: Ένα δάκρυ που αρωματίζει, ανακουφίζει, θεραπεύει! Εάν υπήρχε σήμα κατατεθέν για το νησί της Χίου, αυτό θα ήταν αναμφίβολα το Μαστιχόδεντρο (σχίνος), αυτό το μοναδικό δώρο της φύσης, που συχνά στο το παρελθόν αποτέλεσε το μήλο της έριδος μεταξύ των ισχυρών.

Το μαστιχόδενδρο – επιστημονικά Pistacia Lentiscus L. (οικογένεια Anacardaceae), είναι θάμνος αειθαλής που αναπτύσσεται κυρίως στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου. Από τη συγκεκριμένη οικογένεια, μόνο η ποικιλία Pistacia Lentiscus var. Chia, που συστηματικά καλλιεργείται στο νότιο τμήμα της Χίου, παράγει την Μαστίχα, μοναδική για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Ο συνδυασμός της ποικιλίας του δέντρου, του εδάφους, του μικροκλίματος, της τοπολογίας, ο ευγονισμός αλλά και η καλή διαχείριση από τους Χιώτες, αποτελεί το «μυστικό» για την αποκλειστικότητα που χαρακτηρίζει αυτή τη μικρή γωνιά του πλανήτη μας. Η Μαστίχα Χίου είναι η ρητινώδης έκκριση του Μαστιχόδεντρου.

Η φυσική και αρωματική ρητίνη απεκκρίνεται με τη μορφή δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά, μέσω χαράγματος (πληγές) στην επιφάνεια που γίνεται με αιχμηρά εργαλεία (κεντητήρια). Η ρητίνη παραμένει κάτω από το θάμνο μέχρι να στερεοποιηθεί, για περίπου 20 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (καθοριστικοί παράγοντες είναι το ηλιακό φως και η υγρασία του περιβάλλοντος). Το στερεοποιημένο προϊόν είναι η Μαστίχα Χίου, η οποία συλλέγεται, χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του κόκκου. Οι παραγωγοί Μαστίχα το πλένουν και το καθαρίζουν, προτού το παραδώσουν στο τοπικό σημείο συλλογής κάθε χωριού που στη συνέχεια το διαβιβάζει στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Από το 1997, η Μαστίχα Χίου έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η ακριβής σύνθεση της Μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη γνωστή. Αυτή η μοναδική ρητίνη αποτελείται από μια εξαιρετική ποικιλία θεραπευτικών και αρωματικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει τα ακόλουθα συστατικά: φυσικό πολυμερές, πτητικά και αρωματικά συστατικά που αποτελούν το αιθέριο έλαιο της Μαστίχας, το Μαστιχέλαιο, τερπενικά οξέα, φυτοστερόλες, πολυφαινολικά μόρια και μεγάλο αριθμό άλλων δραστικών συστατικών, μερικά από τα οποία συναντόνται στη φύση για πρώτη φορά. Αυτός ο συνδυασμός περισσότερων από 80 συστατικών δικαιολογεί τις πολλαπλές χρήσεις της Μαστίχας Χίου, όχι μόνο στο φαγητό αλλά και στον τομέα της υγείας και της προσωπικής φροντίδας, σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε από την αρχαιότητα τόσο για τη διακριτική γεύση της όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Έγγραφα δείχνουν ότι ήταν η πρώτη φυσική τσίχλα του αρχαίου κόσμου, που χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα της αναπνοής. Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και στην κοσμετολογία για τον καθαρισμό του προσώπου και του σώματος. Η Μαστίχα Χίου χρησιμοποιήθηκε ως δραστικό συστατικό σε μια σειρά φαρμακευτικών προϊόντων και θεραπειών, πολλά από τα οποία έχουν καταγραφεί κατά καιρούς σε διεθνείς φαρμακοποϊίες. Ο Διοσκουρίδης (1ος αι. Π.Χ.) γιατρός και βοτανολόγος από την Κιλικία, θεωρείται «ο πατέρας της φαρμακολογίας» και είχε ταξινομήσει τα φάρμακα σε 5 κατηγορίες.

Το βιβλίο του «Περὶ ὕλης ἰατρικῆς» δεν θεωρήθηκε ξεπερασμένο νωρίτερα από τον 16ο αιώνα. Ο Διοσκουρίδης επαινεί τις θεραπευτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου, αναφέροντας ότι βοηθά στις περιπτώσεις δυσπεψίας, στην αναπαραγωγή του αίματος, στον χρόνιο βήχα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως ηρεμιστικό.

Επιπλέον, βεβαιώνει ότι το μάσημα της Μαστίχα εκτός από την στοματική υγιεινή συμβάλλει στην καθαρή και φρέσκια αναπνοή. Σε άλλο σημείο αναφέρει το Μαστιχέλαιο, το αιθέριο έλαιο της Μαστίχας, το οποίο χρησιμοποιείται με πολλαπλούς τρόπους για τις παθήσεις της μήτρας, ως ήπιο θερμαντικό, στυπτικό και καταπραϋντικό μέσο. Γενικά, από τον 1ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ. η Μαστίχα χρησιμοποιήθηκε από ιατρούς και βοτανολόγους κυρίως για τη θεραπεία διαταραχών του στομάχου. Κατά την άποψη των ανθρώπων εκείνη την εποχή, η χρήση της Μαστίχας συνέβαλε στην ομαλή λειτουργία του γαστρικού και εντερικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα και από διάφορες πηγές προκύπτει ότι η Μαστίχα χρησιμοποιήθηκε για την ανακούφιση του πόνου του στομάχου, καθώς και για τη δυσπεψία και τις διαταραχές του στομάχου (Oribasius, Aetius, Galen, Pilen). Στα χρόνια που ακολούθησαν, πολλοί ιατροί, φαρμακοποιοί και βοτανολόγοι της εποχής κάνουν αναφορά στις θεραπευτικές ιδιότητες της Μαστίχας, τις οποίες χρησιμοποίησαν για να παράγουν θεραπευτικά προϊόντα και  παρασκευάσματα.

Η χρήση της Μαστίχας εξακολούθησε να εξαπλώνεται με επιτυχία κατά τους Βυζαντινούς χρόνους.

Κατά τη μεσαιωνική εποχή, το εμπόριο της Μαστίχα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο άνθισε κυρίως λόγω των ιατρικών-φαρμακευτικών εφαρμογών. Σε πολλές Ευρωπαϊκές Φαρμακοποιίες του 16ου -18ου αιώνα π.Χ. (σε βιβλία που περιέχουν και διασταυρώνουν πολλές γνώσεις από τους φαρμακοποιούς της εποχής) γίνονται αναλυτικές αναφορές στην ευεργετική δράση της Μαστίχας σε πολλές διαταραχές του ανθρώπινου οργανισμού. Στην εποχή μας, η επιστημονική κοινότητα, έστω και καθυστερημένα, αλλά με ορθή, επιστημονική μεθοδολογία, ήρθε να επιβεβαιώσει και να τεκμηριώσει τις θεραπευτικές δράσεις της Μαστίχας Χίου.

Έχει πλέον αποδειχθεί επιστημονικά ότι η Μαστίχα Χίου εμφανίζει ευεργετική δράση κατά των πεπτικών διαταραχών, συμβάλλει στην στοματική υγιεινή, εμφανίζει σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και επίσης βοηθά στην επούλωση τραύματος και στην αναγέννηση του δέρματος. Σήμερα, μια σειρά αναφορών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά επιβεβαιώνουν τις ιστορικά καταγεγραμμένες ιδιότητες της Μαστίχας Χίου. Αυτά τα δελτία βασίζονται στα αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών καθώς και σε κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν από ανεξάρτητους ερευνητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχουν αποκαλύψει ότι η  Μαστίχα Χίου διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ:

www.mastihashop.com / www.gummastic.gr

espa banner logo